For øyeblikket sitter jeg og leser mot nynorsk og norskeksamen som jeg har på Mandag og Tirsdag, og i diskusjon med meg selv og mens jeg hjelper noen av mine klassekamerater har jeg samlet sammen noen tips som norsklærere sjeldent gir deg, men som jeg føler kan være like så nyttige som det du vil høre på skolen.

 1. Det er egentlig ikke så vanskelig

Bare pust og les oppgaven, det skal mye til å feiltolke oppgaven om du highlighter alle ord som tolk, vurder, ta stilling til, vurder, kreativ, relevant og liknende. Ikke prøv å bruke ord du ikke forstår, det er ikke verdt det.  

 

2. Skolens bibliotek

Lån en ordbok og bøkene fra tidligere semester. Grunnen til at lærere ikke maser så mye om dette er at det er ikke nok kopier til alle, vær tidlig ute. Jeg overtalte bibliotekaren til å la meg ha en dagslån bok over helgen, for jeg mener, det skader jo ikke å spørre? 

 

3. Prøv å overaske deg selv. 

Se tekstene og oppgaven fra forfatterens ståsted, fra sensor, fra en av karakterene i tekstene du skal ta stilling til. Skriv fra en vinkel du ikke har tenkt på før, mest sannsynlig har ikke sensor tenkt på dette heller. 

 

4. Sitt ut tiden, men ikke skriv konstant. 

Du kommer til å bli sliten, og du vil ha overskuddet til å korrekturlese det hele. Om du mener du er ferdig to timer før kan det være fint å ha med blyant og papir for å skisse, doodle og skrive tanker rundt oppgaven. Kanskje ikke spesifikt det oppgaven ber om, men tanker du får rundt det du har skrevet. Ha også med deg en termos med te, kaffe, kakao. Noe som får jeg til å slappe av litt, du kan ikke skrive anspent. Eller du kan, men jeg anbefaler det ikke. 

 

5. Finn den oppgaven du kan relatere deg til.

Dette er det viktigste, gjør deg selv interessert. Er du engasjert i det du skriver om vil det merkes av leseren og ordgrensa vil være lettere å nå. 

 


#skole #utdanning #eksamen #norsk #litteratur #nynorsk
 

Denne helgen har så langt vært utrolig avslappende. Jeg brukte hele fredagen på å se på serier, lese og lage god mat. Nå skal det sies at jeg faktisk gjorde noe fornuftig, avtalte et jobbintervju og sånt, men ellers ren avslapning. Mer kos enn ordentlig mat, men det får jeg vel ta igjen med en ordentlig middag med kjæresten nå som han kommer hjem fra øving.

 

På to dager startet og fulgte opp hele Skam serien, noe som virkelig ikke var planlagt. Virkelig, jeg skulle se to episoder for å vite hva alle prater om, og så var jeg plutselig gjennom.  Og jeg kan ikke si at det er en fantastisk serie, men den er god regi og om man har i bakhodet at den nok er rettet mot ungdomsskole elever som straks skal ut i videregående så er den fin, det morsomme er at den har karakterer som ikke akkurat er stereotyper, men du har møtt dem før på en måte. 

 

 

Husk å følge Facebook siden min

Og følge meg på Instagram 

 

 

#hverdag #jobb #mat #skam #tv
 
 

Jeg er i den gode tro at den store syndebukken i 90% av all sykdom, stress og helse problemer i dag har å gjøre med hvor raskt menneske har utviklet verden. Vi har ikke tilpasset oss det moderne liv ennå, noe jeg minnes at psykologilæreren min Føyn pratet mye om. At mennesket ikke er like moderne som verden rundt oss. 

Jeg personlig syntes dette ga svaret på veldig mye når det kommer til akkurat stress og sykdom. Menneskekroppen er fortsatt tilpasset fight og fly prinsippet, det er derfor stress er så skadelig for oss. Vi er ikke ment for alle sprøytemidlene som er nødvendig for å holde så stor matproduksjon at vi kan mette hele verden.

 

Det er også derfor jeg har blitt så fascinert av noe av de alternative livsstilene der ute, og mitt forhold til den motkulturelle bevegelsen er at det er godt å kjenne på det litt mer organiske verdensbildet som ofte finnes mer i Østens kulturer, men jeg mener også at man må finne et kompromiss. Mitt kompromiss handler om å spise så miljøvennlig og dyrevennlig som jeg kan strekke meg til, men står andre ved kjøkkenet spiser jeg det som blir servert. Jeg unngår dyretestet sminke, men jeg eier fortsatt en skinnjakke og bruker den flittig. Jeg resirkulerer og tar buss, men jeg er kanskje ikke like flink til å trene utendørs da jeg forestrekker en god styrkeøkt inne på et treningssenter.

 


Dette kompromisset varierer fra person til person, og jeg er sterkt imot å overtale noen som helst til å bli f.eks vegetarianer. Det er et valg man tar helt selv basert på egne erfaringer og følelser. I tillegg til faktumet at jeg ikke ønsker å styrke stereotypen rundt folkegruppen som velger bort animalske produkter. For ærlig talt, det er en grunn til at stereotyper eksisterer. Blir du stemplet som en fanatisk veganer har man kanskje noe av skylden i det selv. Det hjelper ikke å kalle kjøttetere mordere, chill gutta. Ta et skritt tilbake og vær det vennlige vesenet du utgir deg selv for å være. 

 

Kall meg en hippie, men ta det litt med ro og bare gjør din egen greie. Ok?

 

 

 

#helse #livsstil #mat #natur #samfunn #kritisk #alternativ #vegan #hippie
 

Jeg har fått en del spørsmål rundt det når jeg sier leiligheten og det at jeg i mye større grad er å se i Sandefjord for tiden. Så jeg tenkte bare gi dere en smugtitt på leiligheten min, den bittelille hula som er tilflukts stedet mitt den kommende tiden. 

 

Det er ikke store greiene, men jeg har en seng og skrivebord, et bad og et minimalt kjøkken uten komfyr. Men det er vannkoker, mikro, blender og kjøleskap. Så da er livet egentlig veldig bra. Som student har man svart belte i kreative matløsninger, og når jeg attpåtil bare har 15 min reisevei til skolen istedenfor en time er jeg egentlig råfornøyd. For nå er eksamens tiden i gang for fullt og jeg har fem eksamener totalt å komme meg gjennom. 

Visuelle kunstfag er jeg allerede ferdig med. Senere vil jeg møte nynorsk, norsk og scenografi & kostyme + muntlig som jeg ikke vet hva blir enda. 

 

 

#skole #student #leilighet #interiør #utdanning #mat 
 

 
 

Er det en ting jeg får i meg hver dag er det djevelsbrygget, også kalt kaffe og det i flere forskjellige former. Er jeg ute eller hos venner drikkes den alltid helt svart, men hjemme i studiekroken, på bussen, jobb og skole blir det mange spennende versjoner. Med alt fra rismelk til sjokoladeproteinpulver, og da det hender folk klager på hvor usunt kaffe er, så her har dere min fem grunner til å drikke kaffe med god samvittighet. 

 

Det sosiale. Det er grunnen til at jeg startet å drikke kaffe, syntes for å være helt ærlig at det smakte fryktelig bittert da jeg var mindre, men av frustrasjonen over å si nei takk hver gang insisterte jeg på å prøve. Nå er jeg helt fortapt. 

 

Man våkner. Jeg mener, hvorfor drikker du kaffe? Ved å drikke kaffe blokkerer man opptaket av adenosin, koffein er en mild stimuli på sentralnervesystemet skjønner du. Og da føler man seg rett og slett mer våken.

 

Noen studier viser at det gir bedre humør, hukommelse, oppmerksomhet og liknende. Jeg mener personlig at dette er riktig, man kan ikke stå for at det faktisk er en vitenskapelig begrunnelse. 

 

Antioksidanter, kalium og mangan. Vitamin B5, B2 og B1. 

 

 

#kaffe #mat #drikke #helse #livsstil #trening #fitness 

 
//Foto: Håvard Flaatten//

 

Første eksamen er over, helgen er i gang og RT er offisielt over og ut. Vel det har den vært en stund, men jeg har rett og slett ikke orket å åpne bloggen på litt for mange dager nå.

Men alt i alt var russetiden kick ass.

 

Natt til første 

Russens dag på Tusenfryd

Natt til syttende 

72 knuter

Borgertoget

 

Og det er vel det jeg rakk å få gjort, men dere har gitt enormt god respons på det jeg har fortalt om knutene jeg har drevet med. Blant annet da jeg gjorte tretten knuter på en dag. Dere finner alt jeg har skrevet om rissetiden i kategorien Russetia 2016. Det eneste store jeg kanskje ikke har pratet om enda er vel fotballkampen russen var med på for å skape liv, natt til syttende og russetoget. Så shout out til kjentfolk som kjører og med stor glede stopper og spør om jeg skal sitte på.

 


 

Syttende mai var et evig kaos av dårlig planlegning fra min side da jeg egentlig hadde tenkt å ditche hele grunnlovsdagen bare for å grille og kose meg med typen, Eivind og familyn hans. Det som faktisk skjedde var at jeg så toget i Stokke, dro hjem og fikk i meg litt mat før jeg dro videre til Sandefjord og gikk i borgertoget der. Vaset rundt med Oliver og Robin en stund før jeg dro videre for den originale planen. William skulle samme vei så jeg fikk faktisk kjøre fra Sandefjord til Stokke. Underveis blei jeg også spottet av Embla og typen hennes, så istedenfor å måtte ta buss fikk jeg igjen kjøre, denne gangen fra Stokke til Åsgårdstrand. 

 
Men endelig var det attende mai, og jeg kunne skifte fra det mest skitne plagget jeg eier, til et helt rent skjørt og strømper, joggesko og skinnjakka. Og når alt kommer til alt hadde jeg en koselig russetid. Om en stund tenker jeg å lage en liten recap video som et svar til alle avisartikler som er mot russetiden, men det skjer ikke før etter eksamenstiden er over og jeg har fått igjen pusten. 

 

#russ #russetid #17mai #samfunn #humor #foto 

 


Det overasker meg egentlig ikke lenger at jeg klarer å rote meg bort i sånt som dette lenger. Det er egentlig ikke store greinene (pun intended). Jeg skulle klatre i et tre og overvurderte min evne til å svinge med elegant ned fra en litt for høy grein. 

 

Men shit happens, det svei noe veldig i går så jeg var litt pyse og sov med en improvisert løsning å fukte en støttebandasje og surre lett rundt armen. Og nå merkes det nesten ikke lenger, så dagen fortsetter som planlagt. Først skal jeg på mitt livs første fotballkamp, da russen kommer gratis inn som gledesspredere der før det bærer videre på fest. For i morgen er det jo faktisk syttende mai? Siste dag med den berømte buksa og siste dag jeg kan tagge bilder på Instagram med RT2016.

Nyt dagen videre gutta

 

 

 

#russ #russetiden #fotball #klatring #skole #student #hage


Rett og slett fordi kjæresten er nydelig og tar bilder for meg med blomster i håret. Noe dere vil se en del av nå som det kommer nye blomster tittende frem litt etter litt.

 

 

#hår #mote #blomster #hage #dreadlocks #hippie #sommer #vår #gressklipper


Jeg er virkelig en glad laks akkurat nå, jeg mener bare se på alt dette? En haug med proteinbare, proteinpulver og pannekakemiks. Fikk en stor pose med luksus proteiner fra 
@egilberlijohnsen og @kikkibj.

Nå blir det i det minste ikke vanskelig å få i seg det overskuddet som er nødvendig når man har store planer om å ikke ditche treningssenteret til tross for eksamensperioden. 

 

#trening #fitness #helse #livsstil #student #skole #eksamen 
 

Siden dere synes det er så hysterisk morsomt når jeg prater om alt det merkelige jeg driver med i russetida kommer jeg med en kort oppdatering om hva som skjer. 

Nei nå skal du høre... Vel det er ikke noen lang historie bak, men kort historie enda kortere så kom Jenny bort for å gjøre siste innspurt med russeknutene før syttende mai. Så fikk jeg nok til å dyppe dusken i sølv og ho i bronsje. Så naboene fikk den store gleden av å se to små russ heise buksene sine opp i flaggstanga og løpe ti runder rundt den.

 

 

#russ #russetid #humor #skole #student #samfunn 


 


Hvordan klarer du å spise havregrøt så ofte?

Vel for å være helt ærlig har jeg hat skikkelig dilla på rista brød for tiden, men jeg driver sakte men sikkert og vender tilbake til at havregrøt er min vanlige frokost. Basis oppskriften min er selvfølgelig en desiliter havregryn, to desiliter plantemelk (gjerne ris eller mandel), punkt en fordi jeg er glad i å spise så veggi/vegansk som mulig, og det smaker ti ganger bedre enn vann eller melk. Dette lager jeg gjerne i mikro eller i kjele, i min travle studenttid blir det gjerne mikro, eller å bare ha det tørt blanda med på skolen og helle varmtvann over. 

 

Men basisoppskriften hadde da vært fryktelig kjedelig, så her har dere noen av mine favoritt toppinger:

 

Koke inn litt tykkere kokosmelk 

Sukrin gold

Honning 

Agave sirup 

Mango (både fersk og tørket uten tilsatt sukker)

Blåbær (ferske og frosne)

Banan (gjerne i kombinasjon med peanøttsmør 

Lerums sukkerfrie syltetøy 

En rute mørk sjokolade

 

Hvorfor?


For en litt karamell/dessertaktig følelse er sukrin eller honning og banan bakt i ovnen den perfekte løsning.

Trenger du en lettere start på dagen er fersk og frosne frukter og bær det beste.

Etter trening slenger du på med kokosnøtt eller peanøttsmør. 

 

Og hvorfor havregrøt?

 

Først og fremst fiber. Det holder fordøyelsen i gang, og (ikke sensurert sagt) vil do-besøk bli mye bedre for deg om du har fiber til å holde tarmene i gang og jobbe slik i skal.

 

Havregrøt åpner for mange kombinasjoner, det kan være veldig billig om du gjør det slik. Og det kan lages både overnight i kjøleskapet, mikrobølgeovn, med kokende vann, i kjele, i ovnen. U name it. Det er vanskelig å ikke finne en måte man kan lage havregrøt på. 

Det er lett å proppe maten full med proteiner og karbohydrater uten å engang tenke over det, noe som er supert etter trening!

 

 

Hva er din favoritt versjon av havregrøt?

 

 

#helse #mat #livsstil #havregrøt #vegan


 

Alle Instagram følgere har nok fått med seg at jeg har en ganske koselig gåtur på morgenen når jeg er i Stokke. Spesielt på den varme delen av året liker jeg å gå litt tidligere for å kunne ta det litt med ro, og slappe litt av med å gå grusveien gjennom skog og jorder på vei til bussen. I dag var en slik dag, bortsett fra at jeg nesten mistet bussen i min store fotoglede. Men den regnbuen var verdt det.

 

På vei til bussen går jeg også forbi en barneskole, og siden jeg har mange russekort igjen la jeg like godt en bunke på et bord rett innenfor skolegården med en løvetann. Det kom en overasket lærer og trodde jeg var en tidligere elev, men han ble enda gladere da han skjønte jeg ikke var det og bare ville gjøre noe hyggelig.


 

 

Nå skal jeg mekke kaffe og sette meg med lekser som den opptatte tredjeklassingen jeg er. Det er ikke noe rart at dagens treningsøkt var den første ordentlige på et par uker, så mye arbeid vi har for tiden. Men jeg fikk i det minste fikset et nytt nøkkelkort etter vi brakk det for å komme oss inn i bilen vi låste oss ut av for en liten stund tilbake. Der fløy det hundre kroner jeg ikke ville bruke, men shit happens. 

 

 

#foto #helse #skole #russ

 


Men løvetenner i håret, iskald smoothie i glasset og gress mellom tærne har det vært en lat Søndag. Jeg kan faktisk skryte på meg å ha skrevet omlag tusen ord på en psykologi oppgave, men utenom det, absolutt ikke mer enn nødvendig. Allergisesongen tærer litt på, men det er lov å bli sliten av sånt.

 

 

#sommer #helse #hår #dreadlocks #hippie 
 
 

Idylliske sommerdager og idylliske små oppmerksomheter. I tillegg til sushidater, smoothier på plenen og at pus er verdens nydeligste som tar bilder for meg når jeg vil vandre rundt barbeint med blomster i håret. Så dro vi til Tønsberg for å se om det var noe jeg trengte til den nye leiligheten min, og gjett hva? Kjæresten kjøpte et lite drivhus til kaktusene mine, med tanke på at de trenger mye lys og det ikke er det helt optimale og en liten leilighet med små vinduer får de en liten boost med et lite drivhus som kan stå i vinduskarmen og som jeg kan la stå ved husveggen ute på gode sommerdager som dette.

 En annen ting er at bloggen min akkurat har blitt med i et magasin. Underholdningsmagasinet, da jeg i tillegg til helse og livsstil skriver mye om teater, musikk og kultur generelt var de interesserte i et samarbeid med Sceneteppe på det planet, noe som egentlig er veldig spennende. 

 

#hage #blomster #planter #hippie #foto #underholdning #kultur 
 
 

Bonuspoeng til de som kan tenke seg hvilken knute jeg planlegger å gjøre nå til uka.

 

 

#russ #russetiden #skole #student #kunst #teater #teatersminke

 

Man blir så evig sliten av den siste tiden på videregående, og det er vanskelig å finne balansen mellom pause og arbeid. Spesielt når pauser går med til å stresse over at du tar en pause så du trenger enda en pause og ikke får gjort en ting. Men det er bare å komme seg gjennom dette og eksamens perioden, så roer alt seg ned. Jeg mener, har alle andre klart det så skal da jeg også bite tenna sammen og gjøre mitt beste!

 

 

Utenom all klaging. Jeg har endelig begynt å plukke opp tegneblyanten igjen. Altså jeg tegner jo ganske ofte i og med at jeg studerer kunst. Men jeg gjør det fordi det faktisk er spennende og ikke fordi det er en oppgave. Over ser dere mitt stolteste øyeblikk denne uka. Bare penn, 120 sekunder. 

 

#hverdag #skole #utdanning #kunst #tegning
 


Menneh gutta? Tusenfryd, skal vi bare si at det blir noe av. Så vi kan bestille billetter.
 

Og det blei det tenk. Etter en slitsom dag bar det av sted, fem Stokke unger og en rømling fra Larvik inn i en bil med aux kabel og en radio som måtte dyttes på plass med ujevne mellomrom. Det var egentlig en herlig tur med mye mimring, da jeg har kjent både Jenny og Emil siden vi gikk i første på barneskolen, men etter ungdomsskolen forsvant vi tel forskjellige linjer og et par forskjellige skoler. 

 

MEN tilbake til turen. Jeg er den type person som alltid ser for seg at karuseller og baner kommer til å gå i oppløsning når jeg sitter på, men jeg tenker fuck it og gjør det allikevel. Så hele køen murrer jeg irritert over at vi kommer til å dø, men når vi kommer ut av banen er jeg verdens muntreste og synes det var verdens koseligste ting noensinne å henge opp ned. 

 


 

Det var ikke en ekstremt spennende dag, det skal jeg være ærlig å si. Men det var koselig, og det var et avbrekk fra hverdagen. Etter dagens eventyr dro vi tilbake til Stokke for pizza og kakao hos meg, tror folk var ute av huset i tre tiden. Så jeg stod ikke opp før elleve. Da var det digg med pizza og kaffe til frokost. Skikkelig pusekaffe med honning og mandelmelk.

 

#russ #russetid #tusenfryd #tivoli #reise #mote
 
 

Det var virkelig en god plan å vorse et par-tre timer før vi vandret videre til Skjellvika i går, hjælpes så koselig det var. Fikk i oss lit mat, jeg limte på barten, tok litt bilder også bar det av sted. Oppsummering av kvelden finner du >HER<#russ #russetid #fest #mat #foto #polaroid

 
 

Hvordan oppsummere gårsdagen? Idet jeg ser gjennom kameraet tok jeg ikke så alt for mange bilder, og selv om det var litt kaos var det et koselig kaos. Det blei vist både vors, fest og nach, men jeg var den typiske barnevakten denne gangen, så det er egentlig ikke så alt for mye å prate om. Mye kjentfolk og lite drikke, jeg glemte kort sagt å drikke etter vorset, men grunnet alt for lite vann og mat sitter jeg med tidenes første hodepine etter en fest. Heldigvis våknet jeg til at Aida var verdens nydeligste med kaffe, isvann og rundstykker.

 

Det var uventet mange jeg ikke kjente som kom bort og sa de leste bloggen min, jeg ble spesielt stolt da det kom en fyr og ropte ut "Var det ikke du som gjorde tretten knuter i går? Jeg leser bloggen din!" Akkurat det var hysterisk morsomt. Og før dere spør må jeg skuffe dere med at jeg bare gjorde tre knuter i går. Men i morgen er det mandag og en ny uke, med både knuteglade klassekamerater og en tur til Tusenfryd, så da har jeg mye å prate om. Men jeg tok noen superkoselige bilder på vorset hos A, så det kommer fortløpende. Akkurat nå blei jeg endelig sulten så jeg skal sannelig lage bakt søtpotet, snakkes plutselig.

 


 

#fest #russ #mat #helse #musikk #kultur


Denne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits