Telemark byr på uendelig mye mer natur enn Vestfold, noe jeg kjente veldig godt i går da jeg reiste bort til Felle med min superkule bestemor for å høste inn Lynghonning nå på høsten. Det er ikke noe trekk og lite arbeid for biene på denne tiden, så det var veldig mange i lufta da vi åpnet kubene, så da har jeg opplevd det også. Dressen gled litt opp over ankelen så en nysgjerrig bie kravet ned i støvlene mine, noe som hverken endte godt for meg eller henne. (Ja alle arbeiderbier er jenter faktisk). Så det var min egen feil helt og holdent, men det var da en opplevelse for seg selv.

 

Etter å ha lastet bilen med nok biekasser, fylt opp kubene med nye plater og sørget for at de har mat nok. Generelt stelt dem, kjørte vi litt videre, spiste og fant frem fiskestengene. Dårlig med napp, så da plukket vi båbær istedenfor. Kort fortalt om en lang dag som var gull verdt.

 

I dag har jeg renset og fryst ned blåbærene i porsjonsposer, vært en tur i banken og biblioteket, hatt et stort behov for å skjemme meg selv bort så kjøpte litt te og blyanter. Nå sitter jeg og funderer på neste innlegg, skal tro om det kommer en bokanmeldelse i nærmeste fremtid? 

 

 

#hverdag #birøkt #honning #fiske #friluftsliv #helse #blåbær 
 
"Kode for å importere bloggen min til Nouw: 2223034331"
 

 

Er det en ting jeg har hørt mye av de siste to dagene er det <<Honning er jo så fult av sukker at jeg like godt kan kjøpe raffinert sukker>> og <<Det er billigere i butikken>>. Mens en ting jeg har lest mye i det siste er <<Honning er jo ikke vegansk>>. Vel nå mine kjære venner skal jeg slå hull på alle disse argumentene med en teskje honning. 

 

 

La oss starte med setningen de fleste av dere kanskje har hørt <<Hvis insektene forsvinner, dør menneskeheten i løpet av fire år>>. Noe som faktisk er alt for sant, kanskje ikke på minuttet, men la oss i det minste starte med litt basic biekunnskap.

 

  • Honningbier, humler, solitære bier, sommerfugler og mange andre insekter gjør en unik jobb ved å pollinere både kultiverte og ville vekster. (Et stort antall av plantene er også avhengig av dette for å sette frø). Mange frukt og bærdyrkere vil samarbeide og betale birøktere for å plassere kubene sine i nærheten av deres gårder. Noe som vil resultere i større avlinger og jevnere modning. 

 

  • De aller fleste bisamfunn er fredelige og man vil kun bli stukket om man enten kommer for voldsomt i nærheten av vaktbiene på flygerebrettet eller om du fekter med armene, løper rundt og slår etter en nysgjerrig liten bie som har forvillet seg borti deg fordi du kanskje hadde en litt lys farge på genseren din eller en god parfyme. 

 

  • Honningbier kommer i bunn og grunn fra Afrika, Europa og nære østen der de har spredt seg til nesten hele verden. Derfor finnes det også flere raser, men de man finner i Norge er brune bier, krainerbier og buckfast (Ellers i norden finner man også italierenbier og kaukaserbier.) Men alle de tre i Norge kan brukes i økologisk birøkt, som har visse regler og normer for å kunne kalles økologisk. 

 

  • En birøkter ser alltid etter det beste stedet for sine bier. Bisamfunnet skal ikke være til sjenanse for andre, kort vei til vegetasjon og vann, lun og solrik, praktisk og registrert hos mattilsynet. 

 

  • Gode planter å sette pris på når man går forbi da det hjelper våre kjære bievenner er: Hestehov, hvitveis, løvetann, vårkål, blåbær, frukttrær som eple, moreller, kirsebær. Villbringebær, geitrams, hvitkløver, honningdugg, raps og røsslyng. Noe av det du kan plante i din egen hage eller i blomsterkassen er oljemynte, valmue, prestekrave, solsikke, pil, lavendel, forglemmegei, klokkeblomster, jordbær, salvie ja lista er lang. Søk det gjerne opp eller prat med noen i ditt lokale birøkterlag.

 Og nå tilbake til starten av innlegget. For først og fremst har du kanskje funnet honning som er billigere i butikken enn hos dine lokale birøkter? Først og fremst er dette et dumt kjøp da honningprodusenter gjerne blander honning fra utallige birøktere og forskjellige honningtyper. Det smaker mye bedre å kjøpe ren sommerhonning, ren bringebærhonning, lindhonning eller lynghonning. Jeg lover deg. 

Birøkterne får ikke særlig godt betalt ved å gå gjennom en produsent som dette, og hva er vel morsomt ved å ikke støtte de lokale bøndene? Du har kanskje fått med deg hvor underbetalt bøndene for både korn og melk er, så jeg håpe det er åpenbart at det samme gjelder birøktere. 

Og hva er dette tullet jeg hører om at honning er usunt på samme nivå som raffinert sukker? Honning inneholde fruktsukker og druesukker. Du tror vel ikke det er usunt å spise et eple eller en banan? Nei du druesukker er et naturlig fremstilt sukker som på ingen måte er skadelig. Det tas lett opp av kroppen og gir deg energi med en gang og over lengre tid. Prøv å putte det i kaffen eller teen om morgenen. (Bare husk å holde det under 60 grader så du ikke ødelegger næringsverdiene). Honning inneholder også så mye vitaminer og mineraler at immunforsvaret ditt vil takke deg med gull og grønne skoger for å få i den en spiseskje og om ikke mer hver dag. 

 

Og sist men ikke minst, jeg skal aldri skryte på meg å være veganer. For det er jeg så absolutt ikke fult ut, men jeg er vegetarianer og lager mye vegansk mat. Men er det en ting jeg ikke kommer til å kutte ut så er det nettopp honning. Punkt en grunnet helsemessige årsaker som er nevnt i hele innlegget. Men også at jorda monner mer av at man støtter bie industrien i Norge enn å ikke støtte den. 

 

 

Hva tenker du om honning og honningindustrien? 

Er det noe du lurer på rundt temaet?

(Da min egen bestemor faktisk er birøkter har jeg muligheten til å spørre og skrive videre om akkurat dette på litt større grunnlag enn google.
 

Få dager etter troppen ankom Vestfold etter ti dager på Gotland bar det videre til Fyresdal. Og gode guder for et herlig oppdrag det var! Skeidet er en bitteliten festival som har røtter fra middelalderen om ikke lengre, som så vidt jeg har forstått startet i hestekamper, men har snudd til le og morro der hestene kun involveres i lek og rideturer. Arrangøren hadde fått nyss om et stunt De munnfulle utførte på Medeltidsveckan, ridderselskapet Mentolatum og kort fortalt var det sånn vi havnet der. 

Så med en god kombinasjon av Munnfuller, Canarder og Erlend Tveite kompani kastet vi litt ekstra farge og glede over denne bittelitte festivalen høyt oppe i vest Telemark.

 

Over ser dere en Canard og vår flotte herold Erlend demonstrere den menneskelige kvintanen.

#tester #skuespill #underholdning #turne #ridder #hest #telemark #norge #demunnfulle #canardushorribilis #erlendtveitekompani
 

Hvorfor trener du Vaarin? 

 

Det har jeg spurt meg selv flere ganger i dag, da dørstokkmila har vært jævlig lang de siste månedene. Men en lang cafe tur og god prat med Frits om løst og fast rundt teater, dans og akrobatikk var det ikke særlig vanskelig å komme seg ut på morgenen i dag. Er faktisk ikke helt sikker på om jeg var ute i to eller tre timer, men jeg fikk med meg de 40 minuttene med styrketrening på Sporty24 før jeg fant meg en sykkelsti og begynte å løpe. 

Mens jeg kjente at musklene blei varmere og med små tøy og bøy stopp i de skogholt jeg kom forbi merket jeg overlykkelig at kroppen klarer mer enn før ferien starta. Noe som er litt overraskende, eller kanskje ikke? Det har vært en nokså aktiv sommer til tross for at jeg nesten ikke har satt foten min innenfor treningssenterets fire vegger. Og enda viktigere, jeg har vært ute på eventyr som skuespiller og aktør. 

 

 

Så tilbake til starten av innlegget. Jeg trener fordi jeg vil bli en bedre skuespiller, da jeg ser og jobber rundt så mange som driver med akrobatikk, danser tåspiss, bærer evig tungt teknisk utstyr. Jeg trener fordi jeg vil lære mer, være mer og gå den ekstra meteren for de jeg jobber i lag med. For som Sunniva alltid sier: Det finnes ikke små roller, bare små skuespillere. Og med det i bakhodet vil jeg være en så allsidig og sterk aktør på alle nivåer og sider av spekteret rundt det å være en underholdningsartist.

 

Driver du med noen form for kunst eller perfomance art?

Hva motiverer deg til å gå den ekstra meteren?

 

#skuespill #teater #scene #artist #trening #dans #akrobatikk #livsstil #helse

 

 
vegan barbeque sandwich fra burger king, må skryte av gutten bak kassa som fjerne jalapenos, saus og løk for å erstatte det med tomat for meg

 

Nei nå skal dere høre. I skrivende øyeblikk har jeg horet bort lommeboka mi med 70 kroner for tre timers Internett, vi har nemlig kjørt i hele dag og sitter nå på en tre timers lang ferge til Gotland. Og jeg er bare ikke noe tålmodig mennesket. Jeg har drukket alt for lite væske i dag så med det lille jeg hadde av svenske penger kjøpte jeg en liter mandelmelk og helte oppi et par porsjonposer med instant kaffe. Da jeg faktisk ikke har drukket ordentlig kaffe på et par dager, og den ene koppen jeg kjøpte i dag sølte jeg utover mitt eget fang og hettegenseren til Eirik.

 

Men det går på en måte bra? For vi er på vei hjem, eller ikke hjem som man vanligvis kategoriserer et hjem. Men vi skal til Medeltidsveckan som jeg så varmt har pratet om de siste dagene. Vi har ti dager i vente med blodslit og ren lykke. Vi holder nordens eneste middelaldertivoli, åpner hele festivalen, spiller forestilling og gjør stunt og parader over det hele. Nei du turnelivet har sin sjarm, spesielt sett ifra oss gjøglere boende i middelaldertelt og matlagning over bålet. Og nevnte jeg at vi har en ildsprutende drage i år?
#teater #underholdning #skuespiller #skuespill #scene #artist #middelalder #middelalderfestival #historie #magi #sirkus
 

Nå nermer det seg avreise med stormskritt, det er kun en liten dag igjen før alle Munnfullene ramler inn på Gotland og overtar hele stedet. For i dag pakket vi ned hele forestillingen og nesten alt personlig stæsj, i dag forsvant første kompani over mens resten av oss reiser i morgen.

 

 

Jeg kjenner egentlig at jeg er klar for en dags bilreise nå, spesielt med alt det underlige som skjer underveis. Kamera, gopro, laptop og mobil er pakket ned. Så midt i alt gjøgler kaoset skal jeg garantert på oppdatert dere litt om hva som skjer i vår elleville teaterverden. 

 

Nå er det også mulig å følge Sceneteppe på Twitter. Så jeg anbefaler alle som synes korte meldinger, tanker og gledeshyl å følge meg på:

 

Facebook >LINK<

 

Instagram >LINK<

 

Twitter >LINK<

 

Og alle dere som ønsker enda litt til:

 

Blogg >LINK<

 

Youtube >LINK<

 

Jeg begynner å få delt opp og sortert de forskjellige mediene til det jeg ønsker. Instagram er for estetikk, de beste bildene med god redigering og generelt den pene siden av livet mitt. Facebook er generell informasjon om hva som skjer på bloggen, men også bilder og linker til oppsetninger jeg er med i og alt kulturrelatert jeg driver med. 

Twitter startet jeg akkurat opp med, men det vil nok bli korte tanker, glade budskap, tøys og fanteri. Mens selve bloggen er for å komme litt tettere innpå, litt ærligere og litt større. Det vil dere også få på youtube kanalen med vlogger og herligheter som Pokemon go videoer og mye mye mer.

 


#sosialemedier #facebook #twitter #instagram #youtube #blogg #teater #underholdning 

 


Denne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits